De trap is een eeuwen oude hulpmiddel om ermee 1 verdieping hoger te komen. De oudste is in Turkije gevonden en wordt op 11500 jaar oud geschat.
Trapkunde is in de jaren ontwikkeld en heeft verschillende ontwikkelingen doorgemaakt. Deze wetenschap heeft zelfs de mooie naam scalalogie meegekregen.
Ondanks dat wij er dagelijks gebruik van maken, kunnen trappen levensgevaarlijk zijn, vooral voor ouderen. Zo stierven er in 2016 in Nederland 296 personen na een val van een vaste trap. Om deze ongevallen te voorkomen zijn er verschillende hulpmiddelen bedacht. Zo zijn de bekende 2e trapleuningen, anti-slip strippen en trapliften, maar ook verlengde trapleuningen, smeltplank (trapleuning voor de zwakke wand), LED trapverlichting, betonnen trap met leidingschacht (in nieuwbouw voor geluidloos naar boven lopen).
In de toekomst zal meer aandacht uitgaan naar het doorontwikkelen van de trap. Zo wordt door studenten aan de HAN onderzocht hoe de traplift kan worden vervangen door trapleuning die de gebruiker zowel houvast als ‘trapondersteuning’ biedt.
Voorlopig is de trap nog niet weg te denken in de woning en maken wij er elke dag dankbaar gebruik van.
Geef een reactie