De verkoop van slimme producten stijgt. En toch zie ik ook twijfel bij een grote groep: hebben wij dat nou nodig? Is het niet veel te ingewikkeld? Wat voegt het voor mij toe?

Aan het begin van de zomer heb ik enkele workshops gegeven in gemeente Steenwijkerland. Aanleiding was een subsidie van de gemeente van maar liefst 1.000 euro voor het aanpassen van de woning, waaronder het aanbrengen van een slim huisnetwerk. Dat laatste is kostbaar, maar met de subsidie was het basisstation zo goed als helemaal bekostigd. Het viel me op dat er zo weinig mensen interesse hadden in het huisnetwerk. Jammer, want het is heel leuk, veilig en handig. En toekomstbestendig, want verschillende toepassingen kunnen worden aangesloten.

Wat je nooit hebt gehad, mis je niet. Ik vergelijk het wel vaker met de afwasmachine: veel mensen misten deze echt niet in de jaren ‘80. En toch was deze algemeen geaccepteerd in het jaar 2000. Maar inderdaad: je kunt zonder. Wel heel handig als je deze eenmaal hebt!

Omdat wij heilig blijven geloven in de toekomst van slimme apparatuur, gaan wij ons meer richten op beleving. Het zal namelijk net zo gaan als met de afwasmachine: eerst zien, dan geloven!