Paus en mobiele telefoons

De Paus, leider van de Rooms-Katholieke kerk en daarmee leider van miljoenen mensen, zei afgelopen week dat hij de mobiele telefoon een ‘lelijk ding´ vindt. “Het maakt me erg verdrietig als ik hier op het plein de mis vier en er zo veel mobiele telefoons omhoog worden gehouden”, zei de Paus. Het werd wereldnieuws.

Hoe zou het voelen om voor tienduizenden mensen te staan met als doel een boodschap over te brengen, een boodschap van verbinding, en dan vervolgens alleen maar fotograferende en filmende mensen te zien die proberen een goede toonbare foto door te sturen? Het moet mogelijk zijn om elkaar hierop aan te spreken, zoals de Paus deed.

Aan de andere kant is juist die telefoon een gereedschap voor verbinding. De telefoon biedt miljoenen mensen per dag de kans om de verbinding met (klein)kinderen te zoeken, dichtbij of veraf. Of het biedt de mogelijkheid om mee te leven met familie en vrienden in vreugde en verdriet.

De Paus benadrukte bij het Vaticaan vooral ‘het moment’ niet te verliezen door gebruik van technologie. Hij zal op andere momenten echter ook wel de mooie kanten ervan zien. Technologie kan een leven zoveel brengen, laten we die proberen te benutten en, net als de Paus afgelopen week, elkaar aanspreken op de negatieve uitwassen.