Stel dat u de mogelijkheid heeft om uw overlevingskans in een niet ondenkbare noodsituatie (brand) met 100% te vergroten door vandaag een eenvoudige actie uit te voeren. Dan doet u dat natuurlijk direct. Of niet?

Een werkende rookmelder vergroot de overlevingskans bij een woningbrand met maar liefst 100%. Bij de meeste mensen is het nut van een goede rookmelder bekend. Toch geeft 50% van de mensen in onze ToekomstThuisCheck aan geen rookmelder in huis te hebben! Hoe komt het dat wij vandaag besluiten nemen, of in dit geval juist niet nemen, terwijl we weten dat dat morgen onverstandig kan uitpakken?

Onze hersenen hebben last van tijdsvoorkeur. Dat wil zeggen dat ze het korte termijn denken verkiezen boven het lange termijn denken. De oorzaak komt door de oudste delen van ons brein. Om te overleven waren onze hersenen miljoenen jaren geleden gericht op korte termijn doelen. Deze delen van de hersenen zijn bovendien ingericht om pijn te vermijden. We vermijden daarom zoveel mogelijk beslissingen waarbij wij geen prettige gedachten krijgen.  Van de gedachte aan brand worden we niet gelukkig, dus vermijden we besluiten die te maken hebben met deze nare gedachte, ook als dat besluit leidt tot meer veiligheid.

Dat verklaart dus het feit dat 50% van de mensen besluit vandaag geen rookmelder aan te schaffen, terwijl zij zoveel beter af zouden zijn - op de lange termijn - als zij dit wel zouden kunnen doen. En u? Welke keuze maakt u vandaag?